nieuwsarchief

Nieuws uit Tienen en Oostende (gepost op 30 augustus 2010)

Startersnieuws, ...

Oostende. Tweede bijeenkomst 27 augustus 2010
Gisterenavond hadden we in Oostende onze tweede bijeenkomst. We waren met vijftien en we konden net een cirkel vormen naast de boekenkast, ten huize van Rudy Vandamme. Monique Swinnen faciliteerde de avond. We hadden 2 thema's. Liliane Bulcke kwam iets vertellen over tijm, peterselie en Oost Indische kers. Door de uitleg van Liliane beseften we hoe weinig we er eigenlijk van afweten. We kregen met zijn allen veel meer liefde en waardering voor deze planten. Ik vind dat persoonlijk een essentieel onderdeel van transitie: je relatie veranderen met de dingen uit je dagelijks leven; meer besef wat je ruikt, smaakt en voelt als je eten bereid bijvoorbeeld.

In het tweede deel gaf Rudy Vandamme uitleg gegeven over transitie. Velen vinden het een abstract begrip, maar het viel me wel op dat we al zeer goed weten waar het schoentje wringt: we zijn veel te exploitatie en consumptie gericht. We zijn nu van plan om de volgende keer eens te kijken naar onze levensstijl. Laten we het daar maar eens over hebben. Hoe ga je om met water, verwarming, elektriciteit, voeding, bezit, buren, transport, enz?
Belangrijk voor onze bijeenkomst was dat we veel gelachen hebben, en dat we veel waardering hebben voor elkaar.
 

Tienen, Vissenaken, Meldert en Wever.
Zo zaten we nog als enthousiaste individuen bij Yggdrasil te Vissenaken tijdens het transitieweekend. En zo zaten enkelen enkele weken later al bij mekaar voor een vervolg van en terugblik op het transitieweekend. Oké, de vijf aanwezigen kwamen uit een nogal wijde omgeving, nl Tienen, Vissenaken, Meldert en Wever (Glabbeek), maar we hadden toch echt het gevoel dat onze gelijkgestemdheid iets was waarmee we konden starten. Een transitiegroep opstarten in je eigen plaats is nu eenmaal niet evident als jij in die plaats zowat de enige bent die met het transitie-idee rondloopt.

Die avond afgelopen juni hebben we vooral kennisgemaakt, gedachten uitgewisseld en gebrainstormd. Het resultaat? We zijn tot de conclusie gekomen dat we in eerste instantie moeten werken naar uitbreiding van de groep, zodat deze later kan opsplitsen naar meer plaatselijke initiatieven.
Hoe we dat willen bereiken? Dit najaar willen we in bescheiden groep één van de transitiefilms bekijken. Met het oog op uitbreiding van de afzonderlijke groepen zal ieder van de deelnemers trachten minstens één iemand uit z'n eigen buurt warm te maken om de film te komen bekijken. Hiervoor zullen we dankbaar gebruik maken van het foldertje dat op de site te vinden is.

'Ga heen en vermenigvuldig u', maar dan met een knipoog... Of het ons gelukt is, laten we dit najaar weten.

Groeten uit de regio Tienen.


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop