nieuwsarchief

Een terugblik op de transitie-uitwisseldag (gepost op 19 mei 2011)

Nog volop in de startfase verkerende van een transitiegroep in onze wijk, leek deze uitwisseldag een goede gelegenheid om de rest van de beweging beter te leren kennen en door het onderwerp ‘innerlijke transitie’ tegelijk een moment om stil te staan bij hoe je zelf met zo’n veranderingsproces omgaat. Met een groepje van 6 van onze transitiegroep schreven we in en treinden we naar Brussel.

Jeanneke van de Ven begon met een overzicht van het programma van de dag en van de activiteiten van de komende weken. Alles werd vlijtig genoteerd in het notitieboekje:
- 29 mei: Het Groene Boek in het Zuiderpershuis in Antwerpen
- 25 juni: losse transitiedag in Gent
- 8-16 juli : Open Space evenement in Kasteel Nieuwenhoven
- 27 aug.: losse transitiedag in Sint-Niklaas
- 29 sept.: mogelijk bezoek van Rob Hopkins (Transitiehandboek) aan België

Na een stukje muziek van Nina en An startte de workshop met een interactive lezing ‘leven als een kop zonder kip’ van Evert van de Ven, zelf sterk geïnspireerd door het werk van Eckhart Tolle. Het ging over: Hoe leven in het ‘nu’ en niet alleen maar bezig zijn met de toekomst of met het verleden of met het najagen en vervullen van wat we nog niet hebben of zijn?; “We zijn niet alleen wat we doen” en “we zijn meer dan ons hoofd alleen”; hoe geïnspireerd leven? (het 3-stoelen-verhaal) en vooral veeeel betekenisvolle stiltes. Evert van de Ven begon ook met (heel lang) iedereen rustig aan te kijken, zonder iets te zeggen. Helemaal niet wat je met blocnote in de aanslag van een lezing verwacht. Die blocnote verdween vanaf dat moment dan ook voor de rest van de dag in de handtas. Het verhaal was nieuw maar tegelijk ook herkenbaar en door de vele anecdotes ook zeer onderhoudend en vaak grappig. Ik heb er nadien meermaals aan teruggedacht en spak er ook met andere mensen over, dus het heeft alleszins inspirerend gewerkt.
Er waren heerlijke boterhammetjes en met een groepje werd besloten om tijdens de middagpauze te genieten van het prachtige weer en een wandeling door Brussel te maken. Langs de kleurrijke windmolentjes aan de kaaien wandelden we naar het woonproject ‘l’Espoir’ in Molenbeek. Het gaat om 14 ecologische woningen voor gezinnen die voorheen slecht gehuisvest waren. De gezinnen – een multiculturele mix – werden vanaf het begin betrokken bij de realisatie van het project en zijn zelf ook eigenaar van de woningen. Hoewel deze uitstap niet bij het opzet hoorde, paste het wel prima in het programma.

Tijdens de namiddag werden in groepjes van 2 of 3 oefeningen gedaan op basis van het werk van Joanna Macy. Dankbaarheid was het uitgangspunt om te vertellen waarom we graag leven, over een magische plaats uit je jeugd, over de personen die ons zelfvertrouwen gaven en over wat we graag doen en waarderen aan onszelf. Daarna was het de bedoeling dat je vertelde over een thema dat je nauw aan het hart ligt vanuit je eigen standpunt, dat van je tegenstander, als een ander wezen en als iemand 7 generaties later. Helemaal geen makkelijke oefening – vooral het inleven in een ander wezen, vond ik een moeilijke opdracht. In een grote kring werd daarover verder gereflecteerd samen met Jeanneke van de Ven.

Ik weet niet of deze innerlijke transitie-dag mij erg heeft veranderd en of ik meer te weten ben gekomen over mezelf, maar alleszins heb ik in de loop van de dag mijn buren/transitiegroep-genoten iets beter leren kennen en dat zorgde manier toch ook voor meer bewustzijn.


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop