nieuwsarchief

Transitiestad Kortrijk (gepost op 21 oktober 2011)

Onder invloed van sprekers zoals Steven Vromman, Rob Hopkins… films en boeken ontdekten we dat er overal in de wereld bezorgdheid heerst om ons voortbestaan en dat van de volgende generaties. Klimaatverandering, piekolie, verlies aan biodiversiteit, de gevolgen van de groei economie… zijn nauw met elkaar verbonden moeilijkheden en vragen een geïntegreerde aanpak, niet morgen maar nu.
Wij geloven niet in ‘Business As Usual’. Integendeel, morgen wordt niet een dag als een ander, het wordt allemaal anders. Wij geloven niet dat de huidige technologie in staat is om op tijd de problemen aan te pakken. We kunnen evenmin wachten op initiatieven van de overheid die niet snel genoeg maatregelen treft. Nog minder willen we in een doemscenario geloven omdat wij kunnen kiezen, wij hebben ons lot in eigen handen, wij willen werken aan een positief alternatief. Daarom steken we ook in Kortrijk de handen uit de mouwen.
Transitie Kortrijk startte op dinsdag 5 april 2011. Een dertigtal geïnteresseerden kwamen kijken naar de film ‘The power of Community: how Cuba survived peak oil’. De film toont hoe de Cubanen de jaren '90 overleefden niettegenstaande een plotse stop van de olieaanvoer: het land moest het opeens stellen met 80% minder aardolie. De film toont hun moeilijkheden en hun oplossingen. (http://www.powerofcommunity.org/cm/index.php)

Op initiatief van de Heerlijkheid van Heule, werken we mee aan de organisatie van een prachtige filmavond: het 3de ‘Filmfestival in de Stal’, op 10 11 2011. Doorlopend is er een heerlijke bar waar menig interessant gesprek kan gevoerd worden.
Ons transitieteam werkt intussen aan een programma voor 2012.
We wensen ook samen te werken met het Buda Kunstencentrum en Vormingplus voor o.a. toekomstige filmvertoningen. We willen de contacten  met transitie- gerelateerde organisaties in Kortrijk uitbreiden. We beogen een goede verstandhouding met de plaatselijke overheid.
Voel je je geroepen om mee te denken en te bouwen aan onze plaatselijke transitiebeweging?
Neem dan contact op met info@transitiestadkortrijk.be
Peter Rigole
www.transitiestadkortrijk.be

Voor de affiche van Filmfestival in de Stal op 10 november 2011...


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop