nieuwsarchief

Kruisbestuiving tussen Velt en Transitie (gepost op 2 november 2011)

Geniet na - Velt-studiedag 1 oktober (door Dorien Pelckmans, educatief medewerkster Velt vzw)

Terwijl de zon zich buiten opmaakt voor een aardige nazomer duik ik, samen met 140 andere eco-actievelingen, de kelder van het Vlaams Parlement in. Ik werd onmiddelijk omarmd door een aangename gezelligheid. Met een tasje koffie aanschouw ik de boekenstand en maak ik kennis met tal van transitie-initiatieven.
Om 10u werd ik bij de les geroepen door de dagvoorzitter van dienst. Na een korte dagvoorstelling gaf hij het woord door aan Vera Dua. Zij bracht het grotere kader achter de huidige voedselproblematiek. Met een paar rake beelden en indrukwekkend cijfers maakte ze het publiek warm om in actie te schieten.
Daarna weerklonken plots Amerikaanse klanken uit de boxen. In een filmpje van Michael Pollan wordt kort maar krachtig de link naar oplossingen gelegd. De woorden 'Eet nooit wat je grootmoeder niet als eten zou herkennen' zetten me alvast aan het denken.
Peter Tom Jones pikte hier naadloos op in. Als de denkoefening naar oplossingen voor de huidige voedselproblematiek wordt gemaakt, wordt vaak het magische woord 'transitie' uitgesproken. Dit toverwoord kent ondertussen al talloze invullingen. Van 'terug naar vroeger' tot 'anders en beter'. Peter Tom Jones gaf ons dan ook het theoretische kader mee en had hierbij ook oog voor de rol die Velt in de 'transitiebeweging' kan spelen.
Na al die theorie was het hoog tijd voor een brok praktijk. Vol enthousiasme brachten drie mannen en vrouwen hun ervaring met transitie.

    Marc Van Hummelen liet ons kennis maken met de ups en downs (vooral ups!) van transitie Tervuren. Bij de woorden 'hou het plezant' zie ik her en der de spontane goesting voor een stevig applaus.
    En dat transitie plezant is, werd ook duidelijk in de presentatie van Madame Zsazsa. Tot voor kort had ze nog nooit van transitie gehoord, maar via haar blog inspireert ze iedere dag meer dan 3000 lezers. Van tafellakenrokken tot cowboy-zonen, van een groentetuin bij de buurvrouw tot een wekelijks vegetarische menu.
    Ook stad Gent doet Vlaanderen vegetarisch eten. Pascal Goethals van de milieudienst kwam uit de doeken doen waarom Donderdag Veggiedag op zoveel succes kan rekenen.
    Tot slot kwam ook Tom Troonbeeckx aan het woord. Met zijn CSA-boerderij was hij de pionier voor boerderijen die werken volgens het principe van 'Community Supported Agriculture'. Deze manier van werken, inspireert op dit ogenblik menig (bio)boer.

Grmbl. Nu de mentale geest stevig gevoed is, begint de innerlijke mens in opstand te komen. De Mac Benny van De Beek wist mijn grommende maag al snel het zwijgen op te leggen. Deze hamburger is het resultaat van een lange zoektocht naar de perfecte veggie-hamburger. Ik moet zeggen dat de zoektocht zijn vruchten heeft afgeworpen!

In de namiddag was het tijd om de koppen bij elkaar te steken. Welke transitie-initiatieven hebben ons het meest geraakt? Wat zijn de grote succesfactoren? Welke stappen tot transitie zie ik mezelf zetten en hoe kan Velt hierbij helpen? Veel vragen die voer waren voor discussie.


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop