nieuwsarchief

Verzekeringen in de lokale initiatieven (gepost op 17 april 2012)

In transitie-initiatieven ondernemen vrijwilligers allerlei activiteiten, waarbij er soms al eens iets mis kan gaan: tuinwerkzaamheden, fietstochten, kookactiviteiten, rocket-stoves, vuurtjes allerhande, filmavonden, bouwactiviteiten etc. Op dit moment bestaat er binnen de transitiebeweging geen verzekering voor de vrijwilligers die hiermee bezig zijn. Graag maken we de lokale transitiegroepen  attent op de mogelijkheid om hun vrijwilligers te verzekeren via de verschillende provincies.


Wat zijn de initiatieven nu?

Op dit moment zijn de meeste transitie-initiatieven feitelijke verenigingen.
Meer weten over de rechtspositie? Klik hier.


Mogelijkheden tot verzekeringen

Een vzw worden. In dit geval is de vzw verantwoordelijk voor de vrijwilligers. Een vzw is wettelijk verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Dit brengt heel wat administratie met zich mee...
Gebruik maken van de provinciale verzekering vrijwilligerswerk. Deze verzekering is gratis en dekt aansprakelijkheid, ongevallen en rechtsbijstand. Eerst moet je de (feiltelijke) vereniging registreren. Activiteiten moeten iedere keer en op voorhand ingegeven worden. Je hebt recht op 100 vrijwilligersdagen. Je kan er altijd bijkopen. Voor meer info hierover zie websites van de provincies.

Een andere mogelijkheid is dat ieder individu die mee organiseert betrouwt op de persoonlijke verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. We gaan er dan van uit dat iedereen die heeft en dat de polis ook vrijwilligerswerk dekt (ik vermoed dat dit niet altijd zo is). Transitie zou de leden hierop kunnen wijzen. Aangezien we erg ad hoc en met wisselende samenwerkingsverbanden werken lijkt me dit niet realistisch. Het legt het probleem bij de vrijwilliger en dat is eigenlijk niet mooi.

Meer info?

Wil je graag meer weten over rechten en mogelijkheden van vrijwilligers? Ga zeker ook eens naar http://www.vrijwilligerswerk.be
Flyer vrijwilligersverzekering

Infobundel: Vrijwilligerswerk en aansprakelijkheidsrisico's: 5 adviezen
http://www.vrijwilligersweb.be/verzekering.htm


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop