nieuwsarchief

Foto's, en 2 keer een terugblik op de inloopdagen in Leuven (gepost op 10 september 2009)

Twee deelnemers blikken terug op de inloopdagen van 5 en 6 september in Leuven. Bedankt dus, voor de ingestuurde verslagjes. We laten ze even aan het woord: Geert, en daaronder Patrick. En daaronder (natuurlijk) wat foto's...

Is verandering mogelijk? Is verandering mogelijk in een tijdperk dat er zo velen ons per se het tegendeel willen doen geloven?

Transitie? Piekolie?! In 2008 waren dit voor mij vreemde woorden. Ik kon er geen zinvolle inhoud bij bedenken. Op een seminarie in de comparatieve school voor filosofie trachtte Peter Tom Jones voor een eerste keer mij te vertellen wat transitie is. Het zou een antwoord kunnen zijn op alle doemscenario’s die we al te vaak horen. Ik was geprikkeld. Na een informatiedag in Leuven was ik nog meer gewonnen voor dit idee, zodat ik als eerste stond te trappelen aan de toegangspoort van de inloopdagen.

Voorbije weekend was het zover! In de jeugdherberg van Leuven heb ik me laten onderdompelen in de wondere wereld van transitie. Met meer dan 20 zaten we verwachtingsvol naar Rudy te kijken. Misschien was de uitdaging voor hem even groot als voor ons, want op het laatste moment kon Jeanneke niet deelnemen, waardoor hij alleen voor de hongerige leeuwen werd gegooid. Vooral hongerig naar meer kennis over transitie, hongerig om de wereld een positieve draai te geven!
Tijdens de eerste dag kregen we een zicht op wat transitie is, wat piekolie inhoudt en of er nu werkelijk wel iets aan de hand is met ons klimaat. Geld zou de wereld doen draaien, maar dan wel op een zeer smerige manier. Is geld in zijn huidige vorm wel zinvol? Is de euro eerder een vreemde munt in een transitiewijk? Kunnen we geld niet beter terug herleiden tot een goed ruilmiddel?

De tweede dag kreeg Rudy welverdiende rust, voor even. Lucrèce van Yggdrasil gebruikte de voormiddag om de 12 principes van permacultuur zeer boeiend uit de doeken te doen.
Daarna kwam Rudy met zijn interactieve spelletjes op de proppen. De 12 stappen naar een transitiewijk leerden we kennen door een nieuwe vorm van stoelendans. En de mogelijke hinderpalen, het gezeur of de tegenwind die de stap naar verandering kan storen werd door de groep met een stap vooruit snel ontkracht.

Zo’n inlooptweedaagse geeft je goesting om te starten! Je zou onmiddellijk heel je wijk willen wakker schudden om hen mee op de transitietrein te krijgen.
Gewapend met een handboek (of twee), een overdosis energie gekregen van een groep enthousiastelingen, wandelde ik naar mijn bus wegdromend naar hoe mijn wijk er binnen enkele jaren kan uitzien! Het kan, het is gewoon een kwestie van doen!

Geert

En nu, Patrick:

Rond tien uur was iedereen (of toch ongeveer iedereen) aanwezig in de mooie en goed gelegen jeugdherberg van Leuven ( 25-tal mensen). Rudy Dhont van Transitie diende de beide dagen voor zijn rekening te nemen, want Jeanneke was even uitgevallen. We werden dus getrakteerd op een spoedcursus ‘transitie’ door Rudy, hij kon alleen zijn gang gaan – maar dat deden we uiteindelijk allemaal.

Zaterdagvoormiddag werden de grote punten uitgelegd: wat is piekolie, wat is piekalles.
Een band werd gelegd met de financiële crisis en de klimaatverandering. Mentale verbanden zijn ook belicht: geld en schuld.

Tijdens een eenvoudige maar goede maaltijd ging de uitwisseling tussen de deelnemers verder.

’s Namiddags konden we een film bekijken: hoe hebben de Cubanen in de jaren negentig van vorige eeuw een exponentiële vermindering van de olie-invoer kunnen opvangen. De film liet ons zien dat, met veel goede wil (weliswaar in een gedwongen situatie), men een gezondere samenleving aan het uitbouwen is. Dit zowel op fysiek als mentaal gebied ; en aan een véél lagere totale planeetkost.

Zondag, om tien uur, waren we met iets meer mensen.

‘s Morgens heeft Lucrèce van Yggdrasil ons ingewijd ( of moet ik schrijven ingeweid ?) in de geheimen van de permacultuur. Eenvoudige universele schema’s helpen om een aantal basisprincipes in het oog te houden ( het bruggetje van Pythagoras, het ronde rad verdeeld in twaalf delen). Het blijkt dat vele basisprincipes overeenkomen met gezonde mentale levensprincipes.

Na de uiwisseling tijdens de middagpauze werd de groep actief aan het werk gesteld. We gingen, ieder aan ieder, eens uitleggen waar de twaalf punten van transitie nu juist op sloegen. Dit werd gecombineerd met een stoelendans. En we konden het allemaal heel goed uitleggen!
In een volgende ‘groepsspel’ werden alle tegenwerpingen ( ja, maar…) gewoon van de vloer geveegd.
Na enkele getuigenissen van wat transitie in de praktijk betekent ( Scherpenheuvel, Wijgmaal,
Leuven en Stekene), pasten we de wet van de twee voeten toe: we gingen zitten bij wie dachten te moeten gaan zitten om lokaal overleg te plegen. Per deelgebied van Grootleuven gingen we apart zitten om praktisch te overleggen.

Enkele drankjes, en een kleine muzikale toets sloten het weekend af.

Nu is een duidelijke toon aangegeven, contacten zijn gelegd.
Hoe werken we verder, en aan welke snelheid?

Patrick

Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto
Klik voor grote foto


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop