transitie in Merchtem


Webpagina van Transitie Merchtem
(folder van Transitie Merchtem)

 

Cursus ‘Ecologisch koken’ nov-dec 2010
Lekker koken met de natuur in je keuken

Als je gezond én milieuvriendelijk wil eten, kies dan voor een ecologische maaltijd. Wie kookt met verse biologische groenten van het seizoen kookt niet enkel gezond, maar ook met respect voor de natuur. Tijdens deze cursus leer je van een kok wat de principes van ecologisch koken zijn. Welke biologische producten zijn er? Welke soorten vleesvervangers kan je gebruiken? We gaan ook dieper in op de sociale en economische gevolgen van ecologische voeding. Breng een snijmesje, een schiller en een keukenhanddoek mee.


data: ma 15, 22, 29 nov en 6 dec 2010
uur : 18u30 tot 22u
begeleiding: Monique Vierendeel
locatie: Feestzaal Sint-Goedele, Sint Guduladreef 51, 1785 Hamme – Merchtem
prijs: 45 euro
code: NM26/01
inschrijven: Arch’educ, 02 454 54 01, www.archeduc.be

Een samenwerking tussen Arch’educ, Transitie Merchtem, Velt Neer-Brabant en Velt Asse.

Informatieavond op 26 maart 2009 over het financieel systeem en hoe lokale gemeenschappen zich tegen financiële crisissen kunnen beschermen

Transitie Merchtem nodigt Rudy Dhont uit. Rudy is lector bedrijfsethiek aan de Katholieke Hogeschool Leuven en komt aan ons Merchtemenaren vertellen over hoe ons financieel systeem werkt en vooral wat we er zelf aan kunnen veranderen. Je mag je verwachten aan een ontnuchterende uiteenzetting over geld die je verstand met verstomming zal doen slaan en je hart misschien voor het eerst zal doen opveren als het over geld gaat.

Transitie staat o.m. voor het overgaan naar een meer veerkrachtige gemeenschap. Daarin is geld een item om ook bij stil te staan, Wie controleert het nu en wat brengt het in beweging? Wat kunnen we zelf veranderen aan dit geldsysteem? Wat ondersteunt het en wat maakt het kapot? Hoe lang kan een dergelijk geldsysteem blijven werken? Hoe komt het dat we daar zo weinig over horen? Zoveel vragen bij iets dat we dagelijks en zo vanzelfsprekend gebruiken!

Indien je al wat informatie wil zien voor je naar deze avond komt en je hebt de toegang tot internet kan je via Google al eens de film “Money as Debt” zoeken en bekijken. Het is een filmpje dat uitlegt hoe geld van een ruilmiddel tot een compleet virtueel betaalmiddel is geworden.
Welke gevolgen dit heeft en wat we kunnen doen hoor je op de informatieavond die Transitie Merchtem organiseert. Een avond die je vertelt wat je meestal niet te horen krijgt en leert hoe het anders kan en wat we zelf kunnen doen als gemeenschap om ons tegen financiële crisissen te wapenen.

Praktische informatie: Café ‘Het Karrewiel’ achter de kerk te Merchtem centrum, 26/03/09, 19u30, inkom: 2 euro, gastspreker: Rudy Dhont, lector bedrijfsethiek Katholieke Hogeschool Leuven.

27 januari 2008: Filmvoorstelling ‘The Power of Community’

Een twintigtal personen kwam opdagen voor de filmvoorstelling in het gemeentehuis van Merchtem. Onder hen waren een aantal lokale politici en mensen van Natuurpunt, KWB, en LETS Merchtem.

Aan de hand van een korte presentatie werd een korte inleiding gegeven, waarna de film werd getoond. Er was ook de mogelijkheid om voor en na de filmvoorstelling een aantal boeken in te kijken met interessant achtergrondinformatie. Aan alle mensen werd ook een papiertje gegeven met enkele vragen die ze konden invullen. De papiertjes met antwoorden werden nadien tesamen opgehangen.

Na de filmvoorstelling werd door Patrick De Meersman van LETS Merchtem kort toegelicht wat LETS Merchtem is (zie www.letsmerchtem.be). De bedoeling is om op komende informatieavonden telkens andere Merchtemse verenigingen hun bijdrage tot een transitie die ze nu al doen, te laten toelichten.

Daarna werd met een tiental mensen in kleine groepjes nog gebrainstormd voor ideeën rond wat in Merchtem zou kunnen gedaan worden op vlak van voeding, energie, transport en ruileconomie. In de loop van de komende maanden zal de lijst van ideeën die hieruit voortkwam stelselmatig worden aangevuld.

Artikel in lokale Merchtemse krant “Klakson” van 15/01/2009:

Transitie Merchtem organiseert filmvoorstelling
Op dinsdag 27 januari organiseert “Transitie Merchtem” om 19u30 in de raadszaal van het gemeentehuis de voorstelling van de film “Veerkracht van een lokale gemeenschap – Hoe Cuba de oliepiek overleefde”.
In deze film wordt getoond hoe Cuba als leefgemeenschap de oliecrisis overleefde. Transitie Merchtem – een nieuwe Merchtemse denk-vereniging waar wij in één vn de volgende Klakson-nummers nog op terugkomen – nodigt met deze filmvoorstelling elke Merchtemnaar uit om ook van Merchtem een veerkrachtige lokale gemeenschap te maken. Net zoals de Cubanen uit de film is het immers pervect mogelijk dat ook de Merchtemnaren uitdagingen op lokaal niveau – zoals bijvoorbeeld een nieuwe bestemming geven aan de gebouwen van de voormalige Ginder-Ale of het zoeken van oplossingen voor het einde van het olietijdperk – gezamenlijk zullen aankunnen. (lvm)

Opstart van “Transitie Merchtem” nov-dec 2008

Edward, Jan, Greet en Line nodigden enkele mensen die ze kenden en mogelijks geïnteresseerd waren om mee “Transitie Merchtem” op te starten uit op xx/11/08 en xx/12/08 bij Jan en Line thuis. Eerst werd er telkens gezellig samen het avondmaal genuttigd. Daarna legde Jan aan de aanwezigen uit wat een transitie-initiatief inhoud.

Er werd besloten om te starten met een eerste informatieavond op 27/01/09, waarop we de film over de oliepiek in Cuba zouden tonen.

Eerste kennismaking van enkele Merchtemnaren met het concept van een transitie-initiatief (sept - okt 2008)

Jan, Greet en Line volgden op 26 september en 3 oktober twee inleidende dagen te Veltem over wat een transitie-initiatief is, waarom het nuttig is en hoe je dit kan opstarten. Edward kon niet aanwezig zijn op deze inleidende dagen, maar las het ‘Transition Handbook’ van Rob Hopkins. Via Jeanneke, één van de organisatoren van de inleidende dagen te Veltem, kwam Edward in contact met Jan, Greet en Line. Ze besloten om zo snel mogelijk in Merchtem eens samen te komen, een paar andere geïnteresseerden ook uit te nodigen, en dan een eerste initiatief te plannen.

Tekstmateriaal:

- artikel over transitie Merchtem in lokale krant (Laat ons van Merchtem en transitiedorp maken)
- toekomstartikel één van transitie Merchtem (Merchtemnaren toch vlot op hun werk, ondanks oliecrisis)
- toekomstartikel twee van transitie Merchtem (open fietssnelweg tussen Merchtem en Wemmel)

backtotop