nieuws uit de lokale groepen

Where is the transition movement heading? • Waar gaat de transitiebeweging naartoe?

Sinds 2005 groeit de transitiebeweging wereldwijd. Gemeenschappen staan op om de globale ecologische uitdagingen aan te pakken en beginnen lokaal. Burgers zoeken samen naar oplossingen voor de overgang naar een meer lokale en sociale economie. Ze dragen bij aan een zorgzame cultuur en een veerkrachtige samenleving.

Inspiratie vinden ze in oude wijsheden en in de aanwezige creativiteit. Elke groep gaat op zijn eigen plek aan het werk met de mensen en de middelen die er zijn. Centraal staat het versterken of het opnieuw creëren van een gevoel van gemeenschap. Ze stimuleren lokaal ondernemerschap, leren (vergeten) essentiële vaardigheden aan, organiseren samentuinen, repaircafés en deelmarkten, beginnen met een lokale munt of een energiecoöperatie.

Deze aanpak – geïnitieerd door Rob Hopkins in Groot-Brittannië – verspreidde zich inmiddels over meer dan 50 landen. Duizenden groepen gingen aan de slag in steden, dorpen, universiteiten en scholen. De transitiebeweging inspireert en mobiliseert mensen.

Ook in Vlaanderen ging de voorbije 15 jaar een groot aantal transitiegroepen van start. Waar staan we in 2021? Hoe gaat het met deze groepen? Zijn ze nog even bevlogen of dreigen ze stil te vallen? Wat hebben ze nodig om door te groeien? Ontstaan er ondersteunende partnerschappen tussen deze geëngageerde burgers, lokale overheden en bedrijven? En hoe gaat het met de transitiebeweging wereldwijd?

We stellen onze vragen aan niemand minder dan Rob Hopkins, ‘the founding father’ van de transitiebeweging. Hij is onze gast voor een boeiend webinar. Als medeoprichter van het Transition Network houdt hij de vinger aan de pols van de beweging. We zijn ook benieuwd naar zijn meest recente boek From what is to what if en podcastreeks From what if to what next.

Moderatie: Jan Mertens (Oikos)

Dit webinar wordt georganiseerd door Transitie Vlaanderen, Reseau Transition, Oikos, Be Planet en Commons Lab en verloopt in het Engels.

 

______________

_________________________

 

 

Proximity projectoproep Roeselare is gelanceerd

Informatie en media: https://proximitybelgium.be/static/Roeselare-nieuws

Proximity, 4 etappes om transitie-initiatieven te ondersteunen en samenwerkingen te stimuleren.

Etappes Roeselare

  1. Projectoproep: Dien jouw project in voor 30 oktober
  2. Selectie door de jury: Bekendmaking van de laureaten in januari 2021
  3. Mobiliteitscampagne: Oproep naar iedereen om een steentje bij te dragen.
  4. Slotevenement: Feestelijk einde van de campagne in mei 2021

Overzicht van de overige projecten: https://www.proximitybelgium.be/

 

 

 

Hoe kunnen wij samen, burgers, politici en bedrijven, de klimaatdoelstellingen halen?

VUB-professoren Willy Baeyens en Hubert Rahier werkten het voorbije jaar aan een krachtige en concrete blogreeks over groene energie. Hun kernboodschap? Technisch kunnen we de klimaatdoelstellingen in 2050 halen, mét het juiste klimaatplan. Hun missie? U, de burger, de nuances van zo’n klimaatplan helder voorstellen.
Hier brengen ze de kers op de taart: 6 onmisbare pijlers én een boodschap aan bedrijven, burgers en politici.

 

 

Nieuw initiatief

TomorR(h)ode, Rode in transitie https://www.tomorrode.be/nl

 

 

nieuws > nieuws uit de lokale groepen / nieuwsarchief
backtotop