nieuwsarchief

Transitie rond Tienen (gepost op 7 januari 2012)

Transitie Tienen heeft het laatste jaar niet stilgezeten. We zijn ondertussen met een vaste kern van een tiental mensen uit Vissenaken, Glabbeek, Hoegaarden, Busbeek,... De ideeën komen ook uit alle windrichtingen...
Om de neuzen in dezelfde richting te krijgen en omdat niet iedereen evenveel moed had om het transitiehandboek te lezen, zijn we begonnen aan het uitwerken van een powerpoint. Zo kon iedereen zich verdiepen in een deeltje van het transitiethema, dicht bij de eigen interesses blijven en kwaliteiten inzetten. Door uitwisselingsmomenten werd iedereen verder geinformeerd. We werden al door enkele verenigingen in Vissenaken/Tienen gevraagd om iets over transitie te komen vertellen (de Gezinsbond, Velt, ...) en de powerpoint kan ons daarbij ondersteunen. Ieder heeft z'n steentje bijgedragen!
Een tweede actie is dat we aan het overleggen zijn met het stadsbestuur om in Vissenaken op verloren plekken, bij zitbanken, bij het kapelletje, aan een blinde muur,... lekker geurende of eetbare planten of bloemen gaan zaaien. We gaan er telkens een houten bordje bijzetten met wat uitleg over het plantje, waarvoor het kan dienen en verwijzen naar de site van transitie.
Nog een geplande actie is dat we de plaatselijke speeltuin in Vissenaken nieuw leven willen inblazen. Dit door gebruik te maken van natuurlijke materialen een aanplantingen. Het is niet evident om te voldoen aan alle normeringen (veel recupmateriaal blijkt niet veilig). Maar in overleg met de jeugddienst hopen we op een goedkeuring om houten boomstammetjes te plaatsen, een kunstwerk met stofrepen te vlechten in de groene omheining rond de speeltuin (dit ism de jeugdbeweging), een beestentoren te bouwen, wat aanplanting etc.... Een goede samenwerking met de Gezinsbond leerde ons dat een speeltuin vooral boeiend wordt als er kinderen zijn, dus een oproep aan alle ouders om iedere woensdagmiddag bij mooi weer naar daar te komen zal ons initiatief zeker helpen groeien. Verbinding is het kernwoord.
Een volgend plan dat in de steigers staat is om iedere eerste woensdag van de maand een instuif te doen om samen handwerk te doen en vaardigheden uit te wisselen. Ieder brengt werk en materiaal mee. Kennis (of niet weten) kan worden gedeeld. Mogelijks krijgt dit een vervolg met een herstelatelier voor de mensen die iets technischer aangelegd zijn (of net niet).
Voila, we zitten dus niet stil daar...

Groeten van Heleen Vertommen


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop