nieuws uit de lokale groepen

Dinsdag 7 december 2021: van 9.30 tot 17.30 uur

Hoe kunnen lokale besturen en energiecoöperaties samenwerken om de energietransitie nú in te zetten? Welke rol kunnen energiecoöperaties spelen in de lokale langetermijnstrategie van een gemeente? En is het coöperatief ESCo-model een oplossing om onze publieke gebouwen en private woningen grondig en duurzaam te renoveren?

Meer info en inschrijven: https://mailchi.mp/vea/nieuwsbrief-q1-2020-be-reel-life-ip-project-11207346

 

 

ECOPOLIS 2021 #Dare To Care

Door de globale coronacrisis kwam zorg in het brandpunt van de belangstelling te staan. Maar zorg reikt verder dan het strikt medische: het omvat alles wat we doen om de wereld te behouden en te herstellen. De erosie van de verzorgingsstaat, het plunderen van het Globale Zuiden en het overschrijden van planetaire grenzen is zorgwekkend. En wat met het verband tussen uitbuiting van mens en natuur?

Wat dus, als we morgen de moed hebben om écht te zorgen voor alle mensen en andere aardbewoners, voor onze unieke levende wereld? De natuur louter zien als grondstof voor de plunderende mens, en de mens zien als slechts gedreven door concurrentie: kunnen we dat achter ons laten? Kan zorg een nieuw vertrekpunt zijn, gebaseerd op verbondenheid en generositeit? Kan zorg, als emancipatorisch principe, politiek en economie schragen?

Ecopolis maakt ruimte voor deze en andere vragen tijdens een dag vol lezingen, gesprekken, workshops, literatuur en performance. De analyses en voorstellen komen samen vanuit vele perspectieven: alerte verzorgers en geëmancipeerde zorgbehoevenden, inspirerende onderzoekers en geëngageerde kunstenaars, landgenoten die vertrekken vanuit de lokale context en gasten die ervaringen en wijsheid binnenbrengen vanuit indigenous culturen en het Globale Zuiden.

Welkom op deze boeiende dag.

Sprekers, programma en tickets: https://ecopolis.be/

 

 

 

Omdat de natuur dicht bij ons gerust wat hulp kan gebruiken, en omdat projecten pas echt succesvol zijn als ze worden gedragen door de buurtbewoners, heeft WWF het Fonds voor natuur bij ons opgericht.

Het fonds heeft als doel lokale, kleinschalige initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan de bescherming van de natuur in België, en die gedragen worden door verenigingen en buurtbewoners, financieel te ondersteunen.

Dat doen we samen met Be Planet. Be Planet ondersteunt en begeleidt lokale, innovatieve initiatieven – op touw gezet door burgers en verenigingen – die een positieve impact hebben op het milieu en op de solidariteit tussen de huidige en toekomstige generaties.

Misschien maak jij wel deel uit van zo’n lokale vereniging? Misschien hebben jullie geweldige ideeën om de natuur in jullie buurt te doen heropleven? Dien dan zeker voor 24 september 2021 jullie dossier in!

 

 

 

Hierbij de opname van het webinar 'Where is the transition movement heading?' met gastsprekers Rob Hopkins, de 'founding father' van de transitie beweging, en Sarah McAdam, coördinator van het Transition Network.

We horen graag jouw feedback en suggesties voor komende events. Vul hier onze korte vragenlijst in.

Interessante info die aan bod kwam tijdens het webinar

  • Het recente internationale evaluatierapport over impact, relevantie en potentieel van de transitie beweging vind je hier.
  • Opnames van de recente What Next summit kan je hier bekijken.
  • Website 'Municipalities in Transition' vind je hier.
  • Podcast van Rob Hopkins 'from what if to what next' vind je hier.
  • Rob Hopkins te gast bij Transitie Nederland op dinsdag 13 april, meer info vind je hier.

De muzikale invulling met boventoonzang vind je hier.

_________________________

 

 

 

Proximity projectoproep Roeselare is gelanceerd

Informatie en media: https://proximitybelgium.be/static/Roeselare-nieuws

Proximity, 4 etappes om transitie-initiatieven te ondersteunen en samenwerkingen te stimuleren.

Etappes Roeselare

  1. Projectoproep: Dien jouw project in voor 30 oktober
  2. Selectie door de jury: Bekendmaking van de laureaten in januari 2021
  3. Mobiliteitscampagne: Oproep naar iedereen om een steentje bij te dragen.
  4. Slotevenement: Feestelijk einde van de campagne in mei 2021

Overzicht van de overige projecten: https://www.proximitybelgium.be/

 

 

 

Hoe kunnen wij samen, burgers, politici en bedrijven, de klimaatdoelstellingen halen?

VUB-professoren Willy Baeyens en Hubert Rahier werkten het voorbije jaar aan een krachtige en concrete blogreeks over groene energie. Hun kernboodschap? Technisch kunnen we de klimaatdoelstellingen in 2050 halen, mét het juiste klimaatplan. Hun missie? U, de burger, de nuances van zo’n klimaatplan helder voorstellen.
Hier brengen ze de kers op de taart: 6 onmisbare pijlers én een boodschap aan bedrijven, burgers en politici.

 

 

Nieuw initiatief

TomorR(h)ode, Rode in transitie https://www.tomorrode.be/nl

 

 

nieuws > nieuws uit de lokale groepen / nieuwsarchief
backtotop